Restauració de la roureda de Mas Tarut

Aquest projecte de la Delegació de la Garrotxa i el Ripollès de la Institució Catalana d’Història Natural, pretén ampliar la roureda del Parc Nou direcció a la Moixina, un espai on actualment s’hi troba una arbreda jove massa densa, poc diversa i amb un estrat herbaci dominat per plantes ruderals i de llocs alterats.

En dos anys es vol transformar aquesta arbreda en una roureda humida de roure pènol amb plantes pròpies d’aquest hàbitat. Per fer-ho cal comptar amb la participació ciutadana i és per això que es busquen ciutadans disposats a col·laborar voluntàriament en les tasques de millora d’aquest espai forestal.

La restauració de la roureda de roure pènol es farà amb el treball dels voluntaris que participin en aquest projecte, independentment dels temps que hi puguin dedicar i dels seus coneixements en aquesta matèria.

Es pot trobar més informació sobre aquest projecte a la pàgina web https://ichn-garrotxa.espais.iec.cat/recuperem-la-roureda-humida-del-mas-tarut/

Per participar al projecte de restauració ecològica de la Roureda de Mas Tarut cal contactar amb els seus promotors, ja sigui per correu electrònic (rouredamastarut@gmail.com) o via Instagram (@Roureda_MasTarut).


Descoberta de flora als excepcionals paratges de la Moixina

El dissabte 27 de maig de 2023 i en el marc de la Setmana de la natura, va tenir lloc una sortida d’observació de la flora de la Moixina, la qual va comptar amb vint participants. La sortida es va centrar en l’observació de la flora de la roureda de roure pènol i dels ambients aigualosos i pratícoles d’aquest excepcional espai. En conjunt es va elaborar una llista de 95 espècies de la flora.

En menys de 200 m2 de bosc es van observar quatre espècies de flora protegida de gran valor patrimonial: Isopyrum thalictroides, Polygonatum multiflorum, Luzula pilosa i Carex depauperata. D’aquestes espècies, fa més de vint anys que se’n fa el seguiment de les seves poblacions. Es va aprofitar la sortida per fer-ne el cens i el llistat de les espècies de la flora més remarcables que es troben en aquest sector boscós.

En una de les zones aigualoses que es van visitar es va observar la Caltha palustris, una planta de floració espectacular pròpia de l’alta muntanya que en aquest indret presenta una excepcional localitat a baixa altitud. En aquesta zona humida també es va observar la Cardamine olotensis, única planta amb un nom dedicat a la ciutat d’Olot.

Un altre observació interessant van ser els prats de dall naturals, moment que es va aprofitar per comentar el projecte de seguiment i millora de pastures que des de fa anys té lloc al Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa.

Durant la sortida també es va fer referència al Catàleg de biodiversitat dels paratges de la Moixina i el Parc Nou, que enguany es preveu que incorpori, entre altres, un complet treball sobre la flora d’aquest sector.


Presentació del Catàleg de biodiversitat dels paratges de la Moixina i del Parc Nou

El 2 de juny de 2022, en el marc de la Setmana de la Natura, es va fer l’acte de presentació del Catàleg de biodiversitat dels paratges de la Moixina i del Parc Nou a l’Ajuntament d’Olot.

PRESENTACIO-cataleg-moixina-parc-nou-olot

En aquest acte de presentació hi van intervenir: Aniol Sellabona, regidor d’Esports, Serveis Urbans i Medi Ambient i Salut Pública de l’Ajuntament d’Olot; Francesc Xavier Puig, Director del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa; Andreu Salvat, Aprèn Serveis ambiental.

Al final de l’acte, Elena Sala, coordinadora de Pla d’estudis de l’Escola Superior de Disseny i Arts Plàstiques de Catalunya (Campus Olot), va presentar la marca que identifica el projecte, la qual ha estat elaborada per Rocío Bueno, alumna de 2n Grau de Disseny Gràfic.

PRESENTACIO-cataleg-moixina-parc-nou-olot

Vegeu la nota de premsa i les notícies que han aparegut als diferents mitjans de comunicació: Diari de Girona; El Punt; Ràdio Olot; Olot Televisió.